ΕΚΕΙ ζουν οι ψηλότερες γυναίκες στον κόσμο

Οι άνθρωποι ψηλώνουν: αυτή είναι μια σχεδόν αυταπόδεικτη

παρατήρηση, αρκεί κάποιος να ρίξει...

μια ματιά γύρω του. Οι νεώτερες γενιές είναι ψηλότερες από τις παλαιότερες κι εκείνες ήταν ψηλότερες από τους προγόνους τους.

Όμως, πόσο ψηλότερες είναι; Και σε ποιες χώρες βρίσκονται οι ψηλότεροι άνθρωποι σήμερα; Επιστήμονες από όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν και κατέληξαν σε μια συνολική κατάταξη η οποία μετρά τη διαφορά ύψους των 18χρονων ανδρών και γυναικών μεταξύ του 1914 και του 2014, μέσω της οποίας καταλήγουν και σε ποιες χώρες βρίσκονται οι -κατά μέσο όρο, φυσικά…- ψηλότεροι άνδρες και γυναίκες.

Σύμφωνα, λοιπόν με τα στοιχεία της μελέτης (η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eLife), οι πιο ψηλές γυναίκες εντοπίζονται στη Λετονία, με μέσο ύψος σχεδόν 169,8 εκατοστά και αύξηση ύψους μεταξύ 1914 και 2014 14,3 εκατοστά. Όσον αφορά στους άνδρες, «πρωταθλητές» ύψους είναι οι Ολλανδοί, με μέσο ύψος 182,5 εκατοστά και αύξηση 13,1 εκατοστά.

Η μεγαλύτερη αύξηση ύψους μέσα στα εκατό χρόνια καταγράφεται στους Ιρανούς άνδρες (16,5 εκατοστά, μέσο ύψος 173,6 εκατοστά) και στις γυναίκες από τη Νότια Κορέα (αύξηση 20,1 εκατοστά, μέσο ύψος 162,3 εκατοστά). Αντιθέτως, οι πιο κοντοί άνδρες εντοπίζονται στο Τιμόρ-Λέστε με μέσο ύψος τα 159,8 εκατοστά (μέσα σε ένα αιώνα το ύψος τους αυξήθηκε κατά 6,8 εκατοστά) και οι πιο κοντές γυναίκες στη Γουατεμάλα, με μέσο ύψος 149,4 εκατοστά (αν και το ύψος τους αυξήθηκε κατά 9,1 εκατοστά).

Όσον αφορά στην Ελλάδα, το μέσο ύψος των γυναικών διαμορφώθηκε από τα 150,5 εκατοστά το 1914 στα 164,9 εκατοστά το 2014 (αύξηση 14,3 εκατοστά) και το μέσο ύψος των ανδρών από τα 162,5 εκατοστά στα 177,3 εκατοστά (αύξηση 14,8 εκατοστά).

Share:

ΠΡΟΦΙΛ

Αποκτήστε ένα ολοκληρωμένο προφίλ στις κατηγορίες που επιθυμείτε, με αναλυτικό κείμενο παρουσίασης, φωτογραφικό υλικό, βίντεο και χάρτη με τις διευθύνσεις και τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

Περισσότερα

Follow

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Preview image
  • More
    Η διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης aigialeiaclub.gr είναι ο πληρέστερος Επαγγελματικός οδηγός της Αιγιάλειας με ξεχωριστή ιστοσελίδα στην κάθε επιχείρηση, με όλα τα πάρτυ της Αιγιάλειας και φωτογραφική κάλυψη από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις της πόλης της Αιγιάλειας Close