Επιστήμονες ανακάλυψαν κατά λάθος ένα νέο χρώμα που θα αλλάξει για πάντα τα σπίτια μας!

Ένα ευτυχές ατύχημα κατά τη διάρκεια πειραμάτων στο Oregon State University

οδήγησε τους επιστήμονες στη δημιουργία ενός «νέου χρώματος» το οποίο πήρε την, όχι και τόσο πρακτική ονομασία, «YInMn μπλε». Το νέο αυτό χρώμα μοιάζει κάπως έτσι:

Ναι, το ξέρουμε, δεν είναι ακριβώς αυτό που περιμένατε. Τι νέο έχει να προσφέρει άλλη μια απόχρωση του μπλε;

Από ότι φαίνεται, πολλά.

Το χρώμα προέκυψε κατά τη διάρκεια ενός πειράματος με οξείδιο του μαγγανίου το οποίο είχε στόχο τη δημιουργία νέων υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ηλεκτρονικές εφαρμογές. Αποτελείται από τα στοιχεία Ύττριο, Ίνδιο και Μαγγάνιο (εξού και η ονομασία YInMn μπλε) και θεωρείται μοναδικό λόγω του τρόπου που ενεργούν οι χρωστικές του ουσίες. Από ότι φαίνεται, λόγω της ιδιαίτερης κρυσταλλικής του δομής, το χρώμα αυτό είναι ένα από τα πιο έντονα μπλε που έχουν δημιουργηθεί ποτέ, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά ανθεκτικό και σταθερό. Τόσο, που δεν πρόκειται να ξεθωριάσει αν το αναμείξεις με νερό ή λάδι.

Και γιατί είναι αυτό τόσο σημαντικό; Γιατί, ακριβώς επειδή το χρώμα αυτό δεν περιέχει καμία τοξική χρωστική στα συστατικά του και επειδή έχει την ικανότητα να αντανακλά το υπέρυθρο φως (το οποίο έχει την τάση να υπερθερμαίνει τα αντικείμενα), θα μπορεί σύντομα να χρησιμοποιείται για την βαφή των στεγών όλων των νέων κτιρίων ώστε να βοηθά στη μείωση της ανεπιθύμητης θέρμανσης.

«Όσα περισσότερα ανακαλύπτουμε για τη συγκεκριμένη χρωστική ουσία, τόσο πιο ενδιαφέρουσα γίνεται», είπε ο Mas Subramanian, επικεφαλής της έρευνας στο OSU. «Γνωρίζαμε ήδη πως είχε το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ανθεκτικότητας, ασφάλειας και ευκολίας στην παραγωγή. Τώρα όμως φαίνεται πως είναι και υποψήφια για (την ενίσχυση της) ενεργειακής απόδοσης».

Share:

ΠΡΟΦΙΛ

Αποκτήστε ένα ολοκληρωμένο προφίλ στις κατηγορίες που επιθυμείτε, με αναλυτικό κείμενο παρουσίασης, φωτογραφικό υλικό, βίντεο και χάρτη με τις διευθύνσεις και τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

Περισσότερα

Follow

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Preview image
  • More
    Η διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης aigialeiaclub.gr είναι ο πληρέστερος Επαγγελματικός οδηγός της Αιγιάλειας με ξεχωριστή ιστοσελίδα στην κάθε επιχείρηση, με όλα τα πάρτυ της Αιγιάλειας και φωτογραφική κάλυψη από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις της πόλης της Αιγιάλειας Close