Μεγάλη ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ Ανακάλυψη - Βρήκαν άθικτο άγαλμα της Κυβέλης 2.100 χρόνων

Ένα μοναδικό άγαλμα της θεάς Κυβέλης ανακάλυψαν...

Tούρκοι αρχαιολόγοι στα Κοτύωρα του Πόντου.

Πρόκειται για άγαλμα 2.100 ετών, ύψους 1,10 μέτρων και βάρους 200 κιλών, που αναπαριστά τη θεά Κυβέλη την ώρα που κάθεται.

Το άγαλμα βρέθηκε σχεδόν άθικτο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που γίνονται στον αρχαιολογικό χώρο Κουρούλ Καλεσί στην επαρχία των Κοτυώρων (Όρντου).

Το άγαλμα αναμένεται να μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Κοτυώρων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφικής αποστολής και πρόεδρο του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Γκαζί, καθηγητή Σουλεϊμάν Γιουτζέλ Σενγιούρτ, είναι το πρώτο μαρμάρινο άγαλμα που βρίσκεται στην περιοχή. Ο ίδιος εκτίμησε ότι πρόκειται για εύρημα μεγάλης αξίας.

Το άγαλμα διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση στην πορεία των αιώνων, μετά την ήττα του Μιθριδάτη ΣΤ’ και την κατάλυση του Βασιλείου του Πόντου τον 1ο αιώνα π.Χ από το ρωμαϊκό στρατό.

Το άγαλμα της θεάς Κυβέλης ήρθε στο φως έξι χρόνια μετά την πρώτη ανασκαφή στο χώρο.

Η μικρασιατική φρυγική θεότητα Κυβέλη, γνωστή μεταγενέστερα στους Έλληνες ως Ρέα ήταν θεά γενικά της άγριας φύσης, των δημιουργικών δυνάμεων της Γης και της γονιμότητας.

Ηταν κόρη του Ουρανού και της Γης, θεωρούνταν η θεά της γης και η μητέρα των θεών. Με τον Κρόνο απέκτησε πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων είναι ο Δίας, η Ηρα, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας.

Σύμφωνα με τη μυθολογία η Κυβέλη αγαπούσε πάρα πολύ έναν όμορφο άντρα, τον Άττη, ο οποίος σκοτώθηκε από ένα θανάσιμο χτύπημα ενός κάπρου στο κυνήγι.

Μία άλλη εκδοχή, σύμφωνα με το weikipedia, λέει ότι ο Δίας άθελά του, την ώρα του ύπνου του, χύθηκαν στη γη το σπέρμα του και γεννήθηκε ένα φοβερό "τέρας" με γεννητικά όργανα και άντρα και γυναίκας μαζί. Τότε φοβισμένοι οι θεοί από τη δύναμη της Άγδιστις, δηλαδή της Κυβέλη με άλλο φρυγικό όνομα, όταν την πέτυχαν κοιμισμένη της αφαίρεσαν το αντρικό όργανο.

Από το όργανο φύτρωσε μία αμυγδαλιά και η κόρη του Σαγγάριου ποταμού, γεύτηκε τον καρπό της και έμεινε έγκυος στον Άττη. Όταν λοιπόν ο Άττης έγινε παλικάρι θα παντρευόταν τη φρυγική Πεσσινούντα, κόρη του βασιλιά. Η Άγδιστις που ήθελε δικό της τον νέο, παρουσιάστηκε στον γάμο και έβαλε μανία στον Άττη που αυτοευνουχίστηκε και πέθανε. Η Άγδιστις, μετάνοιωσε για την πράξη της και παρακάλεσε τον Δία να ξαναφέρει στη ζωή τον Άττη. Παρ' όλο που ο θεός δεν ήθελε, υποσχέθηκε στην Άγδιστη ότι το σώμα του Άττη δε θα σαπίσει και δε θα λιώσει ποτέ.

Share:

ΠΡΟΦΙΛ

Αποκτήστε ένα ολοκληρωμένο προφίλ στις κατηγορίες που επιθυμείτε, με αναλυτικό κείμενο παρουσίασης, φωτογραφικό υλικό, βίντεο και χάρτη με τις διευθύνσεις και τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

Περισσότερα

Follow

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Preview image
  • More
    Η διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης aigialeiaclub.gr είναι ο πληρέστερος Επαγγελματικός οδηγός της Αιγιάλειας με ξεχωριστή ιστοσελίδα στην κάθε επιχείρηση, με όλα τα πάρτυ της Αιγιάλειας και φωτογραφική κάλυψη από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις της πόλης της Αιγιάλειας Close